Den opmærksomme travetursentusiast har sikkert bemærket, hvor flot der blir' ryddet fra Vigehavn og mod Listed.
Vil man se et herligt initiativ fra en gruppe borgere i området, skal man gå op ad trappen fra Vigehavn og ind til højre, før man når toppen og nyde de blotlagte klipper. En hel lille naturpark til alles fornøjelse.
Grundejeres inddragelse af naturen mod nord i Vigehavn
- Svar på åbent brev af 30. august 2010 bragt i svanekebladet Nummer 44 – December 2010.
Thor K. Dystenlund stiller på vegne af ”Vigehavnsgængerne” en række spørgsmål jeg som driftsansvarlig for de grønne områder på Bornholm, synes jeg bør svare på. Arealet mellem den tidligere Teknisk Skole og Vigehavnen er nemlig kommunalt.
Først og fremmest er det dejligt at nogen ytrer sig om de grønne områder. Det må ses som udtryk for at arealerne har en vis betydning for folk.
Thor undres: Udvider de tilgrænsende lodsejere deres beføjelser på det pågældende areal med terrænregulering, pænt anlagte og fintklippede græsarealer samt rundklippede buske?
Der foreligger en aftale mellem undertegnede og de pågældende grundejere om at de udfører forskellige arbejder på arealet. I dag udfører både kommunens entreprenør, Vej og Park, samt naboerne arbejdsopgaver på arealet. På et tidspunkt (før min tid som driftsansvarlig) var området efter sigende groet meget til og ufremkommeligt. Lodsejerne skabte adgang, vist nok på eget initiativ. Og det er dette initiativ der kører videre. I sommeren 2010 rekvirerede ejeren af det hvide sommerhus en privat entreprenør til at fjerne et krat bestående af en meget stor vedbend. Det skete uden forudgående aftale med undertegnede og var helt klart ikke i orden. Det er påtalt overfor entreprenøren og vil blive påtalt overfor sommerhusejeren – der dog bor i Sverige det meste af året.
Thor undres: Kan det være rigtigt, at det dejlige vilde klippeparti ned mod Vigehavnen skal ligne en privat park, hvor man fornemmer, at her er lukket land?
Der er fuld offentlig adgang til arealet både til færdsel og ophold. De formklippede buske er i mine øjne et interessant modspil til de vilde klipper og giver en sjov kontrast. Der er noget skulpturelt over sceneriet. Ligesom der er noget skulpturelt over de to døde elmetræer på hhv Tempelklippen og ved den tidligere Teknisk Skole som jeg bevidst har ladet stå fordi de danner meget smukke silhuetter mod havet – og så taler de til hinanden på tværs af Vigehavnen (nå, det var vist et sidespring…..).
Thor undres: er det private initiativ i strid med de gældende bevaringer af den naturlige vegetation? Eller et nyt ”park”-initiativ? Eller alternativt anlæg af golfbane?
I Svaneke generelt er der mange ”levende fortidsminder”, planter som vidner om tidligere tiders dyrkning til medicinsk brug, til farvning, spisning, pryd mm. Der er også mange i ”Vegen” (Vigehavnskvarteret). For at de skal have en chance skal der være arealer som ikke bliver slået så ofte. Det er oplagt at lade dele af arealet ned mod Vigehavnen gro lidt mere vildt så vi kan se om der kommer nogle levende fortidsminder op i det tynde jordlag mellem klipperne. Dette kan sagtens lade sig gøre samtidig med at der er græsplæne så længe man efterlader vilde hjørner. Så det private initiativ kan godt spille sammen med bevaring af en naturlig vegetation. Det er ikke et nyt ”park”-initiativ, men udelukkende et sammenspil mellem en række faktorer heriblandt nogen der fik en ide mens de svingede hækkesaksen. Golfbane, det ved jeg ikke rigtigt, måske terrænkroket?
Thor gør opmærksom på: Klippestranden i Listed langs Strandstien mere og mere annekteres af grundejerne……
Det er jeg opmærksom på. I november måned blev hele arealet kratryddet så nu gør kommunen også noget her. Det er ofte sådan at kommunale arealer som efterlades urørte i en årrække annekteres af naboerne. Desværre er det ofte som depot for deres haveaffald hvilket jo ikke gør oplevelsen af et tilgroet areal bedre. Hvis vi ved hvem der smider affaldet vil det blive bortskaffet på deres regning. Det er nemlig ikke tilladt at smide sit haveaffald hos andre – heller ikke på kommunale arealer.
Hermed håber jeg at have svaret nogenlunde på Vigehavnsgængernes undren.
Venlig hilsen
Morten Bach Jørgensen
Driftsansvarlig for de grønne områder
Teknik og Miljø
Skovløkken 4, Tejn
3770 Allinge
Læs mere om Skolma her: http://www.bornholmsmuseum.dk/museumsudstil/ugensh1809.htm
Posted by: Niels-Holger Larsen | 19 november 2010 at 08:53 e.m.
Tak Niels-Holger! Mere af samme skuffe modtages med tak.
Posted by: Kjeld Brandt | 19 november 2010 at 09:05 e.m.
Det er sådan en dejlig udsigt. Mig og venner plejede at bruge vores tid i en fantastisk natur at tage billeder. Det er, hvad jeg elskede mest. Hold det op. Tak.
Posted by: Chester Lee | 15 februar 2012 at 11:18 f.m.