Hvor er det forunderligt, at se hvad der sker, når et område blir' plejet. Teknik & Miljø har igen været på spil. Denne gang Ved Stranden.
Krat er blevet fjernet, "skrynerne" af de gamle elmetræer ligger synlige, og er sammen med nogle stammeskiver venligst lagt til trætte sjæle og hoppende børn.
De store majestætiske træer, som før så smukt markerede kystlinien mod nord med havet som baggrund, har de desværre ikke kunnet trylle frem, men et enkelt træ er der da blevet plantet - vistnok af en fra området.
Hov ... der står en bænk. Når man sidder på den, kan man nu se hele kystlinien til Hoppekrogen (Østergade) over SUNDET (som bænken også hedder) og til Svaneke.
Bænken står ved det lille "røgerisommerhus", og går man lidt videre, kommer den lille havn lige før Sydskoven til syne fra en helt ny vinkel.
Det er dejligt, at Teknik & Miljø varetager naturplejen, og mon ikke de har planer om igen at plante nogle træer.
Hoppekrogen, den første bugt lige neden for rækværket forrest i billedet blev tidligere brugt som ophugningssted for udtjente fiskerbåde. De blev sejlet på grund inderst i bugten, fastgjort til klipperne (måske deraf navnet) og lå så og blev slået itu af nordøstenstormene. Den sidste båd der blev hugget op på denne måde var i 1960èrne. Den lå i flere år og skæmmede området indtil beboerne i området klagede til kommunen, der derefter fjernede vraget. Hoppekrogen ved århundredskiftet med Storms røgerier i baggrunden.
Harald Lind tilføjer: Bemærk savmøllen ved familievirksomheden: Hansens bådebyggeri. (Der var endnu ikke kommet elektricitet i Svaneke. Den kom i 1909). Røgeriskorstenene i baggrunden domineres af fiskeesksportør og nu silderøger Storms byggeri - vel omkring 1890 - af et røgeri af fire skorstene på række og en skorsten nede i det nordvestre hjørne af bygningen. Storm forsøgte sig nemlig også med sildeforædlingsproduktion til eksport. Desværre for ham var tiden dog endnu ikke moden dertil, så det blev ingen succes. Han byggede også den anselige privatbolig , Skovgade 14, på den ret store grund.
På et tidspunkt omkring 1900 til 1905 blev denne privatbolig solgt fra. Og omkring 1905 solgte Storm røgeriet til en mand fra Tyskland, der drev det videre, men efter 1. Verdenskrigs udbrud i 1914 blev han hjemkaldt til Tyskland (efter sigende til krigstjeneste). Tilsyneladende forsvandt han i krigens ragnarok og kom aldrig tilbage hertil. Trods gentagne annoncer i Statstidende meldte der sig aldrig nogen ejer til røgeriet. Svaneke havde tysk vicekonsul dengang, købmand Chr. Mossin Smidt, så på et tidspunkt blev røgeriet udlejet til en A. Peter Gisselberg, han der boede privat Elmevej nr 10. Han drev røgeriet i en årrække samtidig med, at han var æg-opkøber. På et tidspunkt blev røgeriet så solgt til nedrivning, og grunden inddraget som offentligt område under Svaneke Kommune. Røgeriet, der skimtes bag Storms røgeri, og som nok her havde to skorstene, er efterfølger for det røgeri, som ejeren Chr. Lind lod bygge på grunden, som han havde købt i 1881, og som i starten kun havde en skorsten.
Til højre for røgerierne på billedet er det formodentlig Chr. Linds spåntækkede ishus. Det nævnte Chr. Lind's ishus, hvis indhold af is brugtes til fiskeeksport til København, og indtil 1. Verdenskrig til fiskeeksport til kejsertidens Berlin. Chr. Lind var i kompagniskab med en eksportør i Kolberg, som sendte to skibe ad gangen herop. Så sent som i Weimar-republikkens tid 1920'erne erindrer jeg mig navnet på de to skibe: Max og Ellen" og kan endnu se de to skipperes ansigter for mig, for jeg kom selvfølgelig med bedstefar ned på skibene.
Det nævnte ishus fik i øvrigt en hård medfart i stormflodsnatten 30-31 december 1904. Da blev det vætet omkuld og sejlet ca. 30 meter hen mod den nævnte nabobygning -Storm's. Hoppekrogen, der nævnes på klippefremspringet, er nærmest fotograf og gelænder, der rækker længst ud mod havnebugten.
Ved Stranden set fra Østergade mod Fyret.
Personerne i forgrunden er : Karl Hansen - Poul Hansen og Marie Hansen.