Af Bornholms 53 fredede bygninger ligger 13% i Svaneke, hvor kun 2,6% af øens mennesker bor. Det er i sig selv tankevækkende og siger noget om, at bevaringsarbejdet i byen har haft en vis gennemslagskraft. Det samme kan aflæses i antallet af bevaringsværdige bygninger.
Da Svaneke hørte under Nexø Kommune, blev Svanekes Venner som hovedregel taget med på råd, når husejere ønskede at ændre i det ydre af deres huse.
Svanekes Venner gav et besyv med i løbet af få dage, så arbejdsgangen frem til en tilladelse eller et afslag ikke blev unødigt forsinket. Beslutningen var derefter altid kommunens - naturligvis.
Mange svanekeboere har i tidens løb været glade for foreningens holdning til at arbejde for bybevarelse - mens andre har betragtet os som Svanekes Uvenner.
Sådan er det såmænd stadig, selvom Regionskommunen nu kun meget, meget sjældent spørger Svanekes Venner til råds.
De seneste to eksempler er de misligholdte lader, der hører til Storegade 10 og Hellig Kilde 6, som omtalt i Bornholms Tidende.
Direkte adspurgt af Kommunen har vi svaret, at vi mente, laderne var bevaringsværdige og derfor ikke burde rives ned. Det mener vi selvfølgelig stadigvæk. Husejerne har enten selv forsømt vedligeholdelsen - eller har måske "arvet" problemet, da de købte matriklen uden at skele til servitutterne.
Men det kan under ingen omstændigheder lægges foreningen til last, at den adspurgt giver udtryk for, hvad den mener. Hvorfor skal Svanekes Venner fremhæves som modstandere af nedrivning af bevaringsværdige bygninger? Vi burde slet ikke være spurgt. De skal bevares.
I tilfældet Storegade 10 har Kommunen givet tilladelse til nedrivning, mens beslutning vedrørende Hellig Kilde 6 pr. 12 august endnu ikke er taget.
Comments