Det var titlen på et foredrag den 12. april kl. 19.00 i Byrådssalen i Det gamle Rådhus i Svaneke, Storegade 24.
Arkitekt Niels-Holger Larsen fortalte om facadefarver - på godt og ondt – og mest om kalkning.
Niels‐ Holger Larsen, der har bygningsrestaurering som sit speciale, ( www.kulturarvbornholm.dk ) har i mange år arbejdet med kalkning. Han lagde ikke skjul på sin forkærlighed for kalk og kalkning med smukke jordfarver.
Første afdeling af foredraget omhandlede kalk og farver – anden afdeling mere om facadebehandlinger på godt og ondt med forskellige materialer.
Ca. 35 fremmødte ‐ flest fra Svaneke ‐ var mødt frem.
Lyset blev slukket, og der fulgte en beretning om hvad kalk er, hvordan det produceres, og hvilke egenskaber kalk har.
Dernæst om jordfarver. På billedet vises forskellen på en naturlig gul okker og en kunstigt fremstillet okker – en gul jernoxyd, Der i dag er mest anvendt, men som Niels‐Holger Larsen synes har en lidt for skarp og kold farvetone.
I sin beretning om traditionelle kulører på bornholmske huse, kunne Niels‐Holger Larsen fortælle, at han efter mage undersøgelser af gamle kalklag rundt på hele Bornholm, kun havde fundet blåt i Svaneke og Listed.
Det har været en modefarve her i årtierne omkring 1900 – indtil videre vides ikke hvorfor det kun er i Svaneke.
Det blå farvepigment har været Ultramarin, som kan anvendes i kalk, og som blev prisbilligt i 1800‐ tallet, da man fandt ud af at fremstille det industrielt.
I pausen kunne de fremmødte se de mange farvepigmenter, som var stillet frem. Tidligere kunne man hos farvehandlere købe mange forskellige farvepigmenter i løs vægt. Det er i dag langt vanskeligere. I byggemarkeder og farvehandlere findes kun ganske få farver: gul, brun rød og sort.
Men det blev oplyst at man hos den lokale maler i Svaneke Torsten Nielsen, stadig kan købe mange forskellige farvepigmenter.
Alt kan dog stadig skaffes.
Blå ultramarin – her syntetisk fremstillet i to kvaliteter – den fineste til venstre på billedet. Ultramarin blev før 1830 fremstillet af en kostbar stenart Lapis Lazuli fra Afghanistan. Ultramarin var, indtil den blev fremstillet kunstigt, sin egen vægt værd i guld.
Op gennem 1800‐tallet blev den kunstigt fremstillede ultramarinblå meget billig og blev en modefarve, på Bornholm speciel i Svaneke og Listed.
Der var mange spørgsmål. Især ville folk gerne have at vide, hvordan man løser problemer med plastmalede huse – og huse, der er blevet sandblæst.
Niels‐Holger Larsen fraråder generelt sandblæsning, som ødelægger murstensoverflader og fuger, samt skaber saltudslag på facaderne.
Man kan godt kalke ovenpå plast og andre materialer – men dog med risiko for afskalninger.
Næste arrangement er Praktikken – i Fangegårdene bag Det gamle Rådhus lørdag den 28.april kl. 13.‐17.00 Her demonstreres, hvordan man opbygger en god kalkebund, blander kalkfarver, og stryger den op.
Comments