Pressemeddelelse
Svanekes sidste borgmester hædres.
På opfordring fra Byforeningen Svanekes Venner har Bornholms Regionskommune vedtaget at navngive en gadestrækning Emil Andersens Gade. Det drejer sig om stykket af Vestergade bag ”Det gamle El-værk”, hvor Emil Andersen i sin tid boede i nr. 20.
Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Carsten Scheibye indvier den nye gade fredag den 5. September 2014 kl. 16.00, hvor Svanekes Venner også står for et traktement - som selvfølgelig bl. a. består af borgmesterstang.
Emil Andersen var borgmester i Svaneke fra 1950 til kommunesammenlægningen i 1970, og derefter medlem af amtsrådet i 4 år.
I sin tid som borgmester stod Emil Andersen i spidsen for flere betydningsfulde aktiviteter, som bragte Svaneke ind i den moderne tidsalder.
Det måske mest kendte initiativ var etableringen af et vandværk med tilhørende vandtårn. Emil Andersen kom i kontakt med den dengang forholdsvis ukendte arkitekt, Jørn Utzon, som foreslog, at det nye vandtårn skulle udformes som et sømærke, en såkaldt båke, for at understrege samhørigheden med havet. Det var et ganske utraditionelt forslag, som blev vedtaget i kraft af borgmesterens insisteren, og som derfor kunne indvies i 1952. Siden er vandtårnet blevet et arkitektonisk klenodie, og er nu fredet af Kulturstyrelsen.
Emil Andersen var i det hele taget særdeles aktiv i byens udvikling, hvor han fx stod i spidsen for etablering af vandrerhjemmet i Sydskoven, fremmede turistarbejdet som formand for Turistforeningen og udbyggede samarbejdet med Ibsker, Østerlars-Gudhjem og Østermarie kommuner om fælles skoleklasser i Svaneke.
Som indfødt svanekedreng lå det Emil Andersen på sinde at sikre byens enestående miljø. Han fik derfor i 1963 gennemført de bevaringsbestemmelser for Svanekes oprindelige bykerne, som i 1969 – i samarbejde med Nationalmuseet – blev til ”Bevaringsplan for Svaneke”. Det er en registrant over alle Svanekes gamle huse med retningslinjer for bevaringsarbejdet.
Svanekes Venner opfordrer svanekeboerne og andre interesserede til at møde op på stedet, for at hædre Emil Andersen og påskønne hans store indsats for byen.
Emil Andersen 1913 - 1992
Comments